Inokulum grzybów mikoryzowych Preparat dopuszczony do produkcji Organicznej/Bio
SKŁAD:
Materia organiczna w tym: Mikoryza – zawartość 1% (Glomus spp.)
Zawartość bakterii Ryzosferycznych – 5×109 UFC/ g Metarhizum anisopliae Paecilomyces fumosoroseus (Isaria ) Wpis do rejestru producentów nawozów WE nr: 01293/12 FORMULACJA: zawiesina Nawóz stymuluje symbiotyczne działanie bakterii ryzosfery i mikoryzy indukując aktywację w roślinnych mechanizmów samoobrony przed szkodnikami: Turkuć podjadek, Pędraki, Chowacze, Rolnice, Larwy chrząszczy, motyli i muchówek, Zmienniki, Drutowce, Śmietki, Pchełki, Wciornastki, Mszyce, Mączliki. Przez mikoryzę roślina jest pobudzana w celu: stymulacji zagęszczania ściany komórkowej, wzrostu wydłużeniowego korzeni, wytwarzania kalusa i lignin, a także wytwarzania przeciwutleniaczy takich jak : fitoaleksyny i polifenole, które pomagają w endogennej obronie rośliny.
Bakterie ryzosferyczne korzystnie wpływają na odżywianie roślin. Dodatkowo w warstwie korzeniowej występuje duża liczba bakterii wolno żyjących, które mają zdolność wiązania azotu cząsteczkowego. Po mineralizacji związków organicznych pochodzących z obumarłych bakterii rośliny mogą korzystać z azotu mineralnego. Mikroorganizmy występujące w ryzosferze korzeni wpływają na przyspieszenie procesów mineralizacji substancji organicznych, zwiększając w glebie ilość dostępnych dla roślin form azotu i fosfor oraz na rozwój systemu korzeniowego
Konidium lub blastospora Isaria fumosorosea ląduje na odpowiednim żywicielu, wytwarza enzymy, które przenikają przez kutikulę owada. Następnie do hemocelu wrasta rurka zarodkowa i grzyb rozmnaża się wewnątrz ciała owada. Grzyb może również dostać się przez spiracles, usta lub otwór odbytowy. Grzybnia rozprzestrzenia się w hemolimfie i tkankach, w końcu wychodzi z owada i wytwarza konidia. Śmiertelność owada została przypisana odprowadzeniu jego substancji odżywczych, zniszczeniu tkanek i uwolnieniu toksyn.
Stosować doglebowo przed każdym cyklem produkcyjnym: warzyw, kwiatów, roślin rolniczych i ozdobnych oraz drzew i krzewów owocowych a także na plantacjach truskawek i innych roślin jagodowych. Na plantacjach wieloletnich i na terenach ozdobnych, zielonych i rekreacyjnych podawać doglebowo corocznie na wiosnę lub po zaobserwowaniu żerowania szkodników.
MIKORYZA– Korzenie roślin, wspomagane przez otaczającą je gęstą sieć strzępek grzybów mikoryzowych, zyskują powierzchnię chłonną nawet kilka tysięcy razy większą.
Strzępki grzybowe transportują składniki pokarmowe i wodę z miejsc, do których korzenie roślin samodzielnie by nie sięgnęły. Dzięki temu roślina jest znacznie silniejsza. Ma ułatwiony dostęp do wody i składników pokarmowych pobieranych z gleby. W polu czy w ogrodzie przekłada się to na szybszy wzrost rośliny, roślina jest pełna zdrowia i wigoru a jednocześnie wymaga stosowania mniejszych dawek nawozów.
Najważniejszą korzyścią jaką przynosi mikoryza jest większa odporność roślin na choroby
Co daje jeszcze mikoryza ?
Lepsze możliwości wzrostu i rozwoju roślin, Rośliny lepiej przyswajają składniki pokarmowe, zwłaszcza fosfor i azot Lepsze wykorzystanie składników zawartych w nawozach i w glebie , dzięki czemu można zmniejszyć ilość wykorzystywanych nawozów, Zwiększoną tolerancję roślin na suszę, zmiany temperatury, czy niekorzystny odczyn pH gleby, Zwiększoną odporność roślin na choroby (szczególnie te odglebowe,), co pozwoli zmniejszyć ilość stosowanych środków ochrony roślin, Dawkowanie doglebowe : 5 litrów / ha wraz z dużą dawką wody (1 x w roku). Preparat należy wymieszać z wilgotną górną warstwą gleby lub obficie wmyć do gleby poprzez deszczowanie. Na nadziemne części roślin w trakcie wegetacji stosować interwencyjnie co kilka dni jako opryski najlepiej wieczorem po oblocie pszczół na noc. Dawkowanie na nadziemne części rośliny : 0,5 do 2 litrów / 200-1000 litrów wody co 10-14 dni (oprysk). ŚRODKI OSTROŻNOŚCI Nie mieszać z produktami siarkowymi lub miedziowymi. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Trzymać z dala od źródeł ciepła. Okres prewencji i karencji przed zbiorem: 0 ( zero dni ).
Opakowanie: 1 litr
|